Online Diary Secret Of Syazana: HARGAI AKU ... BUKAN PERGUNAKAN KU

HARGAI AKU ... BUKAN PERGUNAKAN KU

assalamualaikum dan salam satu malaysia to all my frenz 
hye suda lame bukan zana tidak update blog nie .. suda bersarang blog nie .. so now ..
zana nak baik pulih blog zana yang suda lama zana tinggal kan nie huhuhuh .  
haa mari mari la semua kawan kawan zana yang ada kat sini 
mari lepax lepax kat sini kita bace beberapa entry zana yang terbaru yang akan 
zana update kan selepas ini ingin tahu ape tajuk entry entry toh ..
korang tunggu la oke .. ape ape pown wait n see oke .. 
haa mungkin la blog zana tidak sehebat blog blog korang yang lain 
tapi nie adelah blog CIK ZANA or the real name is 
NUR SYAZANA YAAKOB ..
the style the way or the blog is mine .. so what ever i do or i make it ..
it just me no copycat or copy paste your entry oke ..
so now entry pertama zana ialah HARGAI AKU BUKAN PERGUNAKAN AKU
wow ape kes nie ha nape zana post entry sebegini pada kali ini ??? 
ade banyak tanda soal di situ kan kan tapi kawan kawan zana yang lain 
jangan lah korang semua salah paham kerana ini hanyalah
tajuk entry yang ingin zana 
kongsi kan bersama korang semua oke guys 
so tajuk ini sememangnya bagi korang sinonim tok BF Or KAWAN right .
but now ape yang ingin zana tulis kan adelah untuk
renungan sahaja yerp .. 
oke la untuk capital hargai aku .. semua orang akan tahu 
apa makna hargai aku itu jika ia tidak menunjukkan
bahawa hargai itu adelah seseorang 
itu menghargai diri kita ini seadanya bukan dengan
pergunakan diri kita seperti anak patong
jika anak patong boleh berbicara ia juga akan mengeluh
menagis menderita atas sikap sikap
kita yang tidak pernah menghargai diri mereka dengan
tulus hati kita malah kita persiakan 
keikhlasan jiwa mereka untuk membahagiakan diri kita ia sebagai contoh 
dulu kita tidak mengenal apa itu kegembiraan 
dulu kita tidak mengenal apa itu kebahgian 
dulu kita juga tidak tahu apa itu baik dan apa itu buruk 
semasa mereka ada bersama kita mereka sering memperlihat
atau memberitahu dan menegur 
salah laku kita disekeliling tetapi mengapa kita tidak pernah
melihat kebaikan yang mereka 
ingin tunjukan pada kita malah kita mempermainkan mengecewakan diri mereka 
malah sanggup mendustai cinta , ke ikhlasan dan kejujuran
diri mereka untuk kita 
 mengapa perlu kita melakukan seperti itu ye kengkawan ??
ia ialah keegowan diri kita yang kita tidak pernah
sedari malah kita lalai dna leka dengan 
kegembiraan yang kita rasai malah kita hampir lupa
siapa mereka di sisi kita sebelom nie 
mari lah kita ramai ramai kenangkan semula jika korang
sekarang ini mempunyai pasangan hidup 
atau teman hidup .. korang ingat kan kembali siapa mereka
disisi kita malah kita ingat lah 
ape perubahan yang telah mereka lakukan untuk kita sebelom ini kan .. 
untuk kengkawan yang solo atau yang baru putus toh korang
ambik sebagai pengajaran oke 
kerna ape yang diperkatakan oleh zana diatas nie ade jugak
yang baik untuk kita renungkan 
mane yang buruk korang tolong lah abaikan kerna setiap
manusia melakukan kesilapan 
tetapi jika kita sudah putus sekali pown tidak salah
jika kita bersahabat dengan mereka 
TETAPI kita bersahabat dengan mereka bukan untuk
membalas dendam atau pown 
untuk memburukan sifat sifat mereka terdahulu sewaktu
bersama korang sewaktu ketika dulu 
malah korang pujilah mereka itu dari memburukan kerna
jika kita memburukan orang orang atau 
umat umat allah yang lain kita jangan lupa apa yang kita
lakukan sekarang nie allah 
akan membalas ia dengan setimpal atau pown dengan lebih
berganda dari kesilapan yang 
pernah kita lakukan dahulu .. oleh itu lebih baik kita
memuji mereka di mata para wanita atau 
para lelaki yang lain kerna setiap kebaikan yang kita laku kan allah pasti
 membalas ia dengan kebaikan malah kita akan
ketemu kebahgiaan yang aman tanpa kesengsaraan 
 yang pelu kita alami sepanjang percintaan kita
atau jalan hidup kita di muka bumi ini .. 
zana berharap ape yang zana perkatakan diatas nie dapat menyedari keng kawan zana 
yang zana sayangi malah korang dapat mengambil nya untuk dijadikan pengajaran ..
hargailah mereka sebelum terlambat kerna jika kita sudah buang ia 
ia tidak mungkin menjadi milik kita lagi kerana apa yang kita lakukan dahulu 
mungkin akan menguris hati mereka yang sangat cepat tersentuh .. 
oleh itu sayangi lah mereka sedalam hati korang yang boleh 
biarlah ape yang mereka lakukan pada kita walaupon perit sekali pown 
kita senyum sudah dan lafaz kan alhamdulillah
jangan pula dihati ini kita ingin membalas 
dendam yerp kengkawan ku heee 
so klah setakat nie sahaja yang dapat zana kongsi kan pada kawan kawan zana 
yang mana baik korang ambik sebagai nasihat yang
buruk korang abaikan sahaja oke guys 
salam satu malaysia dari saye cik zana  


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment