Online Diary Secret Of Syazana

erti CINTA yang SEBENARNYA

assalamualaikum dan salam untuk para pembaca blog zana nie yerp .. oke hari nie zana ingin berkongsi sedikit sebanyak tentang cinta yang zana ketahui dan zana ingin kogsikan kepada semua .. isi yang terkandung dalam ayat di bawah ini .. di reka oleh sahabat saya dan di edit oleh cik zana sendiri oleh itu mari lah kita sama sama mengenali apa itu cinta yang sebenarnya yerp kawan kawan yang zana sayangi .

Jika kita mencintai seseorang kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada disisi kita. Tuhan memberikan kita dua kaki untuk berjalan , dua tangan untuk memegang , dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat . Tetapi mengapa tuhan hanya menganugerahkan kepada kita sekeping hati pada kita ? Kerana tuhan memberikan sekeping lagi hati pada seseorang  untuk kita mencarinya Itu Lah Cinta . jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamo masih mahu mencuba . jangan  sesekali menyerah jika kamo masih merasa sanggup . jangan sesekali  mengatakan kamu tidak mencintainya lagi , jika kamu masih tidak dapat melupakan nya  .
Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan , walaupun mereka telah dikecewakan . kepada mereka yang masih percaya , walaupun mereka telah dikhianati . kepada mereka yang masih ingin mencintai , walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka ang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan . jngan simpan kata – kata cintan pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia lantaran akhirnya kamo terpaksa catatkan kata kata cinta itu pada pusaranya . sebaliknya ucapakan kata kata cinta yang  tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya .
Mungkin tuhan menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat , kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan tersebut . Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis , debu beralih emas , keruh menjadi bening , sakit menjadi sembuh , penjara menjadi telaga , derita menjadi nikmat dan kemarahan menjadi rahmat .

Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan kamu tidak pernah memiliki keberaniaan untuk menyatakan cintamu kepadanya  . seandainya kamu ingin mencintai atau memiliki hati seseorang gadis , ibaratkanlah seperti menyunting sekuntum mawar merah . kadang kala kamu mencium keharuman mawar  tersebut , dan kadang kala kamu terasa bias duri mawar itu menusuk ke jari .
Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat berarti bagimu , hanya untuk menemukan bahawa pada akhirnya menjadi tidak berarti dan kamu harus membiarkannya pergi . kadangkala kamu tidak menghargai orang yang mencintai kamu sepenuh hati , sehingga kamu kehilanganya . Pada saat itu , tiada guna nya lagi penyasalan kerana perginya tanpa berkata lagi . cintai la seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang dan bukan siapa dia sebelumnya .
Kisah silam tidak perlu diungkit lagi , kiranay kamu benar benar mencintainya setulus hati . hati hati dengan cinta , kerana cinta juga dapat membuatkan orang sehat menjadi sakit , orang yang gemuk menjadi kurus , orang yang normal menjadi kurang waras , orang kaya menjadi miskin , raja menjadi hamba , jika cintanya itu disambut oleh para pecinta palsu .
Kemungkinan apa yang kamu sayangi atau cintai tersimpan keburukan didalamnya dan kemungkinan apa yang kamu benci tersimpan kebaikan didalamnya . cinta kepada harta ertinya bakhil , cinta kepada perempuan ertinya alam , citan kepada diri ertinya bijaksana , cinta kepada mati artinya hidup dan cinta kepada tuhan artinya takwa .
Lemparkan seorang yang behagia dalam bercinta kedalam laut , pasti ia akan membawa seekor ikan . 
lemparkan pula seorang  yang gagal dalam bercinta ke dalam gudang roti , pasti ia akan mati kelaparan . Seandainya kamu dapat berbicara dalam semua bahasa manusia dan alam , tetapi tidak mempunyai perasaan cinta dan kasih , dirimu tidak ubah seperti gong yang bergaung atau sekadar canang yang gemercing.


Cinta adalah keabadian dan kenangan adalah hal terindah yang pernah dimiliki . Siapapun pandai menghayati cinta , tapi tak seorang pown yang pandai menilai erti cinta kerana cinta bukan lah suatu objek yang bias dilihat oleh kasat mata , sebaliknya cinta hanya dapat dirasakan melalui hati dan perasaan .  cinta mampu melunakkan besi , menghancurkan batu , membangkitkan yang mati dan meniupkan kehidupan padanya serta membuat budak menjadi pemimpin . inilah dasyatnya cinta .
Cinta sebenarnya adalah membiarkan orang yang kamu cintai menjadi dirinya sendiri dan tidak merubahnya menjadi gambaran yang kamu inginkan . jika tidak kamu hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kamu temukan didalam dirinya . kamu tidak akan pernah tahu bila kamu akan jatuh cinta . namun apabila sampai saatnya itu , raihlah dengan kedua tanganmu dan jangan biarkan dia pergi dengan sejuta rasa tanda Tanya dihatinya .
Cinta bukanlah kata murah dan lumrah dituturkan dari mulut kemulut tetapi cinta adalah anugerah uhan yang indan dan suci jika manusia dapat menilai kesuciannya .Bercinta memang mudah , untuk dicintai juga memang mudah . tapi untuk dicintai oleh orang yang kita cintai itulah yang sukar  untuk diperolehi pada zaman sekarang ini .

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment