Online Diary Secret Of Syazana
hye hye hye semua nya
kali ini ada entry yang tak seberapa sangat
sebab zana nak share sikit sebanyak yang boleh di share kan lah kan
tapi abaikan lah yang tersalah cakap or tersilap taip itu ya
so kali ini zana nak buka tajuk tentang
bumi kian tua
wahh kenapa tajuk entry kali ini ada
sangkut paut dengan bumi pula ya ada kena mengena bumi dengan
entry zana kali ini ??? dia tak ada kena mengena pun kerana ia hanya lah
perumpamaan saja la kerana apa yea kerana anak anak muda zaman sekarang
yang terlalu lah bangga dengan cara kehidupan mereka yang kian hari kian
jatuh ke dalam lubang neraka .
wahh kenapa zana ungkapkan seperti itu mari kita sama sama tepuk dada
tanya hati tanya iman di dada tanya segala galanya
adakah kita ini sudah cukup akhlak , ibadah apa semua
semua pasti akan cakap belum kan termasuk la diri zana juga
tapi entry zana nie zana just nak cakap tentang gelagat budak budak zaman
sekarang yang senang gila banggakan diri mereka bila mereka
pergi clubbing , minum arak , berfoya foya dengan lelaki
masok bilik buat itu ini itu ini dengan orang yang bukan mahram dan bukan muhrim
subahanallah tak pernah terfikir kah ? apa salah dan dosa kita bila lakukan
ya memang pintu taubat ada untuk kita kembali dari melakukan perkara seperti itu
tapi sebelum terlambat dan sebelum apa apa yang berlaku di muka bumi ini
baik kita kembali ke jalan nya dengan segera yeahh kita semua tak pernah tahu
bila nak kiamat bila nak berlaku satu satu benda yang telah allah tetapkan
walaupun ada orang orang kafir dok kuarkan kabar berita yang tidak masok akan
mengatakan 2012 ialah hari kiamat siapakah mereka apa hak mereka adakah mereka ada kuasa
seperti mana kuasa yang ada pada allah s.w.t sama sekali tidak bukan
so ambil jalan yang senang kita kembali dengan segera ke jalan nya
kadang kadang heran benor zana nie di buatnya kenapa

dorang bangga nak pergi ke club kenapa tak bangga kan diri itu
apabila korang pergi ke masjid menunaikan tanggungjawab sebagai seorang umat islam ?
kenapa perlu bangga minum air arak , sampai pegang botol arak toh umpama
pegang botol kicap , botol air mineral saja kenapa tak nak bangga yang
kita pegang air zamzam kita minum air yasin yang lebih khasiatnya
dari air kencing syaitan yang korang semua minum itu ha ?
kenapa korang tak nak banggakan diri korang mendidik seorang
yang rosak untuk kejalan allah tapi korang bangga yang diri korang
tengah merosakan diri korang dengan anak dara orang atau dengan anak teruna orang lain
yaallah subahanallah apa yang korang boleh gambar kan dengan apa yang zana tulis nie
korang semua pasti tergeleng geleng pala itu kan sebab kejadian macam nie
dah jadi famous sangat sangat pada zaman sekarang ini
yeah la ada pula yang bangga bila tiada dara tiada teruna .
yang si lelaki memang mereka tidak akan merasa apa apa sangat tetapi
yang si kaum hawa ini tak pernah malu kah melakukan seperti itu ?
boleh pula kuarkan tagline orang yang ada dara tak sehebat orang tak ada dara
tak pernah pkir kah apa orang orang lelaki akan anggap korang
tahu kah di dalam kategori mana yang korang sekarang ini ?
yang korang tahu enjoy enjoy enjoy selagi boleh enjoy korang enjoy
cuba pikir pikir kan balik atas apa yang telah kita lakukan
mesti banyak dengan dosa saja kan .
tapi alhamdulillah ada juga para remaja zaman sekarang ini
mata mereka telah terbuka luas apabila mereka tahu baik buruk sesuatu perbuatan itu
dan mereka saling menasihati orang orang yang bermasalah ini
tetapi apa yang di kesiankan sekarang ini orang yang kita nasihat kan itu
tak pernah ingin mendengar apa yang kita nasihat kan
tetapi tak mengapa kita sebagai umat islam kita jangan mengalah untuk
menegur mereka mereka ini dan memberi pengajaran nya
yeah walaupun kita tidak baik sebaik malaikat atau sebaik seagung nabi
tapi kita masih ingat lagi siapa diri kita di muka bumi ini betul tak
tapi jangan pula bila dorang tak dengar apa yang kita nasihat kan
korang biarkan orang lain atau diri korang sendiri yang merosakkan lagi
diri mereka mereka ini sehingga menjadi mangsa perkara perkara yang tidak
sepatutnya kan . tak kira kita ini lelaki atau perempuan
jika kita ingin menolong seseorang umat islam itu ke jalan yang benar
tanpa kita sedari allah juga akan memperkuatkan semangat kita dan
daya usaha kita untuk menegur mendidik umat umat nya yang lain di muka bumi ini
so renung renungkan lah wahai kawan kawan semua
yang buruk datang dari zana yang baik semua nya datang dari allah
entry ini sekadar pandangan zana sahaja jika ada silap dan salah
zana mohon 10 jari dan mintak maaf jika ada mana mana pihak terasa .
sekian dari saya assalamualaikum .

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment